Shtetet evropiane me monedha të reja të euros – pse po e bën një gjë të tillë Gjermania

Gjermania, Belgjika dhe Spanja janë ndër vendet evropiane që lëshojnë monedha të reja për të shënuar ngjarje me rëndësi kombëtare.

Njëzet vende në Bashkimin Evropian përdorin euron si monedhën e tyre zyrtare dhe, çdo vit, disa nga këto vende mund të emetojnë “monedha përkujtimore”, raporton euronews.

Gjermania, Belgjika dhe Spanja së fundmi kanë nxjerrë dizajne të reja.

Gjermania

Gjermania ka nxjerrë tashmë dy “monedha përkujtimore” këtë vit. Njëra është në nderim të shtetit verior gjerman të Mecklenburg-West Pomerania dhe përshkruan një skenë të parkut kombëtar, Jasmund.

Dizajni u krijua nga artisti Michael Otto dhe paraqet kodrat ikonike të parkut dhe pyjet e ahut. Mund të shohim gjithashtu një shëtitës duke ecur përgjatë bregdetit, transmeton Telegrafi.

Çdo vit, Gjermania përdor monedhat e saj për të nderuar një nga 16 shtetet e saj dhe vepra arti përshkruan një ndërtesë të rëndësishme ose pikë referimi nga ajo zonë.

Monedha e dytë për këtë vit ka më shumë rëndësi kombëtare sesa rajonale, duke bërë homazhe për 175-vjetorin e Kushtetutës së Frankfurtit.

E njohur edhe si Kushtetuta e Kishës së Shën Palit, kjo ngjarje ishte përpjekja e parë – në mars 1849 – për të krijuar një kushtetutë demokratike mbarëkombëtare për Gjermaninë.

Asambleja Kombëtare e Frankfurtit nuk arriti të fitonte mbështetjen e Prusisë ose Austrisë, kështu që përpjekja për Kushtetutën përfundimisht dështoi. Megjithatë, ai mbetet ende një moment me rëndësi kombëtare.

Monedha është projektuar nga artisti i Berlinit, Bodo Broschat, dhe paraqet përfaqësuesit e Asamblesë Kombëtare që hyjnë në Kishën e Shën Palit në Frankfurt.

Pas kësaj, ne mund të shohim letrën mbi të cilën është shkruar Kushtetuta, një stilolaps, flamuri kombëtar gjerman dhe tre alegori femërore: Uniteti, Drejtësia dhe Liria.

Spanja

Një tjetër vend që ka nxjerrë dy monedha të reja këtë vit është Spanja.

Një dizajn i bën nder shërbimit policor kombëtar të vendit, i cili feston 200 vjetorin e tij këtë vit. Ajo është e vendosur me stemën e organizatës.

Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Spanjës, Francisco Pardo, tha se “kjo monedhë është një copë unike që përfaqëson angazhimin e palëkundur të Policisë Kombëtare për sigurinë e Spanjës”.

Dizajni tjetër i këtij viti i bën homazh Sevillas, një qytet në Spanjën jugore, shtëpia e tre vendeve të trashëgimisë së UNESCO-s.

Një vend i tillë, oborri ikonë Patio de Doncellas, shfaqet në monedhë.

Belgjika

Belgjika prezantoi modelin e saj të ri të monedhës për këtë vit pas një takimi në muajin janar të ministrave të financave të Eurogrupit.

“Pjesa përkujtimore” prej 2 euro është një festë e Këshillit të BE-së dhe i bën homazhe 25 viteve të bashkëpunimit brenda Bashkimit Ekonomik dhe Monetar.

Laisser un commentaire