DiCaprio në mbrojtje të mjedisit: Industria e modës po ndot ndjeshëm ambientin

Industria e modës ka implikime në mjedis, që mund të çojë në rrjedhje kimike, mbeturina të dërguara në landfille ose të hedhura në Jugun Global dhe në shfrytëzimin e punëtorëve të veshjeve, tërheq vëmendjen ylli i Hollivudit dhe një nga figurat e njohura të mbrojtjes së ambientit, Leonardo DiCaprio.

”Nju Jorku është gati të marrë një rol udhëheqës në adresimin e kësaj industrie me Aktin e Modës, i cili do të rrisë përpjekjet për industrinë prej 2,5 trilionë dollarësh, në mënyrë që gjenerata e ardhshme të mos mbetet me kriza klimatike, mikroplastike, biodiversiteti dhe njerëzore”, shkruan DiCaprio.

Mbështetësit e projektligjit, të cilët po i kërkojnë guvernatorit të nënshkruajë, përfshijnë jo vetëm organizatat e drejtësisë mjedisore dhe mjedisore dhe drejtuesit e punës brenda zinxhirit të furnizimit, por edhe markat, kompanitë e inovacionit dhe furnizuesit ndërkombëtarë dhe me bazë në Nju Jork, të cilët pranojnë se duhet të jenë rregulluar dhe e shohin këtë si një fitore të favorshme për ekonominë e shtetit, për klimën globale dhe për të drejtat e njeriut.

Veshjet dhe këpucët janë përgjegjëse për një pjesë të madhe dhe të papranuar të emetimeve globale të gazeve serrë, midis 4-8,6%, ndërkohë që vetëm në SHBA ato përbëjnë 11%.

Është një industri që pompon një fluks të pafund produktesh kryesisht me bazë plastike duke mos marrë asnjë përgjegjësi për mënyrën se si është bërë ose mbetjet që krijon.

Sektori i modës nuk është vetëm një ndotës i madh, ai është gjithashtu një industri lider në përdorimin e punës së shfrytëzuar, të detyruar dhe të fëmijëve.

Laisser un commentaire